Mengsels van biopolymeren leveren stevige producten op

Door het bioplastic PHA te mengen met cellulose ontstaat er een stevig en volledig biobased biocomposiet dat ook nog eens composteerbaar is. Dit blijkt uit onderzoek in het BERNN project ‘Circulaire waardeketens voor biopolymeren PHA & Cellulose’.In dit BERNN-project bekijken onderzoekers samen met o.a. NHL Stenden, NaturalPlastics, Senbis, Foamplant, MAAN, NPSP en KNN Cellulose wat de meerwaarde is van de toevoeging van cellulose aan (bio)plastics. Ze gebruiken hiervoor cellulose in de vorm van gerecycled wc-papier, genaamd Recell®. Cellulose vormt op deze manier niet alleen een duurzame en circulaire grondstof, maar is ook nog eens lager in kosten. Het toevoegen van de cellulose aan de bioplastics verlaagt echter niet alleen de kosten, het verbetert ook de eigenschappen van het bioplastic. Uit het onderzoek wisten de onderzoekers verschillende samenstellingen te vormen die sterker waren dan de oorspronkelijke plastics, en die bovendien 100 procent gecomposteerd kunnen worden. Deze mengsels zijn al omgezet in granulaat en gebruikt in verschillende toepassingen, zoals een bieropener en plantenpotten. Daarnaast wordt er gekeken naar het produceren van boomverankering en gietranden.


De andere eigenschappen van deze mengsels worden in de komende tijd nog verder onderzocht, zowel op chemisch als op fysisch niveau, om onder andere te achterhalen hoe snel de mengsels afbreken.

Met dit onderzoek hopen de partijen uiteindelijk een mengsel te vinden met goede eigenschappen en marktpotentieel, dat als granulaat kan worden ingezet en een nieuwe, duurzame en afbreekbare grondstof kan vormen voor de industrie.Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square