Artikel: De oneindige perspectieven van PHA uit rest- en afvalstromen

​Plastic is een vast onderdeel van ons dagelijks leven. Plastic producten zijn handig, goedkoop, stevig en waterdicht. Genoeg voordelen dus, maar zoals de meeste mensen weten zijn er ook veel nadelen aan plastic. Polymeren (plastics) zijn gemaakt van aardolie en zijn dus afhankelijk van fossiele bronnen, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Daarnaast zorgen ze voor veel zwerfafval, en kunnen deze producten niet (of moeilijk) afbreken. Daarom zijn veel onderzoekers op zoek naar het ultieme alternatief: een afbreekbaar bioplastic van hoge kwaliteit dat duurzaam en goedkoop is om te produceren.

Binnen het samenwerkingsverband BERNN zien we dit als een van onze grote uitdagingen. Samen met de noordelijke kennisinstellingen Hanzehogeschool, Van Hall Larenstein, NHL Stenden en de Rijksuniversiteit Groningen is het ons doel om de positie van Noord-Nederland binnen de Biobased Economy (BBE) verder uit te breiden.

In de BERNN-projecten Circulaire Biopolymeren Waardeketens en BIOCAS wordt onderzoek gedaan naar biopolymeren. Er is vooral veel aandacht voor polyhydroxyalkanoaat (PHA). PHA is een biopolymeer die van nature voorkomt in de cellen van bacteriën – een natuurlijk bioplastic dus. Het bijzondere aan PHA is dat het kan worden geproduceerd door bacteriën te voeden met biologische grondstoffen zoals groente- en fruitresten, maar ook afvalwater. Hiermee los je twee problemen op: je maakt effectief gebruik van reststromen (afval) en vermindert de vraag naar schadelijk plastic door het met bioplastic te vervangen.


PHA pellets


Daarnaast is PHA biologisch afbreekbaar, het wordt afgebroken door micro-organismen naar CO2 en water, terug naar de bodem. Daardoor vormt het geen langdurig gevaar voor de omgeving.

Momenteel staat de productie van PHA nog in de kinderschoenen. Er zijn nog allerlei vragen op te lossen, zoals

  • (a) welke productieroute nu het beste kan worden gekozen;

  • (b) hoe de polymeer het beste toegepast kan worden;

  • (c) welke grondstoffen gebruikt kunnen worden; en

  • (d) ook of het financieel haalbaar en milieutechnisch voordeliger is ten opzichte van op olie gebaseerde plastics.

Lees meer over de voortgang van het onderzoek naar PHA door het artikel 'De oneindige perspectieven van PHA uit rest- en afvalstromen' te downloaden.

Artikel_Rest-afvalstromen-PHA_VHL_HR
.pdf
Download PDF • 16.74MB

Het onderzoek van BERNN wordt mede mogelijk gemaakt door:


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square