Ervaring student Yoeri Struijk

​​Yoeri Struijk volgt de minor Circulaire Chemie tijdens het derde jaar van zijn studie Chemie aan de Hanzehogeschool Groningen. Deze onderzoeksminor biedt waardevolle praktijkervaring bij onderzoeksprojecten, ideaal voor studenten die interesse hebben in duurzaam chemisch onderzoek. Zijn onderzoek binnen deze minor valt onder het onderzoeksproject Circulaire Biopolymeren Waardeketens voor PHA & Cellulose, opgezet in samenwerking met het noordelijk samenwerkingsverband BERNN.

Yoeri werkt aan het project 'Towards infinitely recyclable bioplastics'. De focus van dit project is het optimaliseren van het recyclen van PHA's. PHA's zijn een vorm van bioplastics. De PHA's in zijn project zijn afkomstig van het bedrijf Happy Cups. Happy Cups kunnen plastic bekers op basis van conventionele plastics van aardolie vervangen met biodegradeerbare bekers. Biodegradeerbaar betekent dat het materiaal in de natuur kan worden afgebroken.Biodegradeerbare bekers zijn dus ideaal voor gebruik bij events waar veel zwerfafval achterblijft, zoals festivals. Het verschil tussen biodegradeerbaar en recyclebaar is dat bij recyclen het materiaal omgezet kan worden naar nieuwe, hoogwaardige producten.

Voor het project van Yoeri is het belangrijk dat de bioplastics recyclebaar zijn. Voor zijn onderzoek voerde Yoeri een synthese uit, en analyseerde deze vervolgens. Deze chemische reactie was goed te volgen. De reactieparameters zijn geoptimaliseerd en er is een groener alternatief gevonden voor het oplosmiddel van de reactie. Oplosmiddelen zijn namelijk nog een grote factor binnen het vergroenen van plastics; veel recyclingmethodes zijn afhankelijk van schadelijke oplosmiddelen zoals chloroform.


"Ik wil graag binnen de polymeerindustrie ook een stage volgen," zegt Yoeri. "Daarom wilde ik deze minor doen." De minor Circulaire Chemie legt nadruk op circulaire processen, en daarom kon Yoeri een project doen waar hij op zoek gaat naar alternatieven voor conventionele plastics. "In de toekomst willen we naar groenere alternatieven toe, dus het leek me leuk om mee te werken aan een project dat zich hier op focust."

Hij vond het praktijkwerk het leukste van de minor. Voor onderzoek moet altijd eerst een methode worden bedacht. En het daadwerkelijk uitvoeren van die methode? Dat moet natuurlijk ook goed gaan. "Ik vind het leuk om telkens te blijven bedenken waar iets fout kan zijn gegaan en hoe het eventueel kan worden opgelost."

Wil je ook ervaring opdoen in toegepast onderzoek? Bekijk dan de minor Circulaire Chemie or bekijk onze laatste stage vacatures.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square