top of page

Masterstudenten RUG doen onderzoek naar plastics

Masterstudenten RUG doen onderzoek naar plastics

De partners van BERNN doen gezamenlijk onderzoek naar bioplastics. Sinds 2018 loopt het onderzoek Circulaire biopolymerenwaardeketens voor PHA en Cellulose. Ook de Rijksuniversiteit Groningen doet mee aan dit project. Ruben Offringa en Nout Franke zijn twee masterstudenten van de studie Industrial Engineering & Management en ze hebben allebei een eigen onderzoek op het gebied van PHA’s (bioplastics uit micro-organismen) uitgevoerd.


Ruben heeft de productie van PHA’s uit suikers onderzocht. Biomassa, zoals bijvoorbeeld houtsnippers of stro, kan worden omgezet naar suikers zoals glucose en xylose. De glucose kan relatief goed worden omgezet naar PHA’s, met een productie van 42% van de totale celmassa. Met het omzetten van de xylose heeft Ruben gebruik gemaakt van een nieuw, veelbelovend micro-organisme waar nog weinig onderzoek naar is gedaan. Uiteindelijk heeft hij geen PHA-productie gezien op de xylose, maar hij zegt zelf dat het aan andere factoren kan liggen. “Er is meer onderzoek naar deze bacterie nodig,” zegt Ruben. “Op basis van eerdere gepubliceerde onderzoeken zou het in theorie echt mogelijk moeten zijn om PHA te kunnen maken uit xylose.”


Naast dit onderzoek heeft Ruben ook onderzocht hoe de resultaten in het lab toe te passen zijn op grotere schaal. Hier is de vraag: hoeveel van het restafval dat door het proces heengaat, wordt nou daadwerkelijk plastic? Op dit moment zit dat percentage op 13%, en Ruben hoopt dat het percentage omhoog gaat in vervolgonderzoek, zodat het ook economisch haalbaar gaat blijken.


Het onderzoek van Nout was gericht op de volgende stap in het proces: de extractie van PHA uit bacteriecellen (downstream processing). Op dit moment worden hier vaak vervelende giftige chemicaliën als chloroform voor gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het produceren van bioplastics veel kost en lang niet zo groen is als het zou moeten zijn. Nout ging op zoek naar een duurzamere methode.


Hij heeft verschillende alternatieven getest en vergeleken met de chloroformmethode. Het efficiëntste alternatief was de extractie met behulp van alcalase, een enzym. “Het is nog niet zo efficiënt als chloroform, maar ik heb wel aangetoond dat het werkt. Daarvoor is dus verdere optimalisatie voor nodig,” aldus Nout. Een groenere extractiemethode zou betekenen dat de bioplastics ook echt het label duurzaam kunnen krijgen.


Daarnaast richtte Nout zich ook op de afbraak van PHBV in zeewater. Hier heeft hij water uit de Waddenzee voor gebruikt. “Dat is een beschermd natuurgebied, en toch komt daar doorgaans best wel veel plastic terecht,” legt Nout uit. “Bovendien is het dicht in de buurt, in Noord-Nederland.” Bij dit onderzoek ging de afbraak twee keer zo snel als hij had verwacht! In vervolgonderzoek zou hier gekeken naar moeten worden gekeken in een dynamische zee-omgeving, waar getijden en seizoensinvloeden ook een rol spelen.


Beide masterstudenten hopen dat toekomstig onderzoek de mogelijkheden van hun methodes aan het licht kan brengen. Op die manier kan de wereld nét een stukje duurzamer worden.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page